pijl

Zeven thema modules

(één module is 6 dagdelen)

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit 7 thema modules. Elke thema module kan onafhankelijk van de andere thema modules worden gevolgd.
Zowel persoonlijk als op organisatie niveau (op maat).

De structuur van het opleidingsprogramma DiaZorg wordt bepaald door clustering van de negen competenties uit het profiel DiaZorg zorgverlener Gezondheidszorg. Dit competentieprofiel is in samenspraak met professionals uit de zorg ontwikkeld:

  1. Flexibiliteit ( incl. creativiteit)
  2. Integriteit (incl. vertrouwen opbouwen)
  3. Leervermogen
  4. Onderhandelen (incl. management)
  5. Plannen en organiseren (incl. verantwoordelijkheid)
  6. Sensitiviteit en inlevingsvermogen (inclusief communicatie en communiceren)
  7. Stressbestendigheid en anticiperen ( incl. aanpassingsvermogen)
  8. Visie (incl. kwaliteitszorg en innovaties)
  9. Authenticiteit (incl. zelfkennis en zelfreflectie)

 

Werkwijze

Het opleidingsprogramma is uitgewerkt overeenkomstig de richtlijnen van competentie- en procesgericht in denken en werken. Hetgeen betekent dat:

  • vraagstukken uit de praktijk zijn uitgangspunt,
  • er expliciet rekening wordt gehouden dat iemand zwakke met sterke punten binnen een competentie kan compenseren,
  • de deelnemer leert omgaan met werkdilemma’s,
  • de nadruk ligt op het ‘procesmatig leren leren’,
  • dat het leerproces van de individuele deelnemer centraal staat.

Het werkboek is een belangrijk instrument bij het competentiegericht leren. In het werkboek beschrijven de deelnemers op systematische wijze de specifieke werkdilemma’s rond de competenties uit het kwalificatieprofiel van de DiaZorg zorgverlener. Ook beschrijven de deelnemers de gekozen oplossingen, aansluitend bij de specifieke kenmerken van de eigen werkcontext als ook bij de eigen leerstijl en oplossingsstijl. Hiermee worden de deelnemers in staat gesteld hun leerproces te organiseren.


Werkvormen
Tijdens het opleidingsprogramma DiaZorg gebruiken we verschillende werkvormen: colleges, onderwijsleergesprekken, dramatische werkvormen, communicatie en communiceren, lichaamswerk, mindfulness, yoga, energie en energetische werkwijzen, zintuigactivering, practica en discussies.


Groepsomvang
De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 16 deelnemers.


Getuigschrift
Na afronding van een module, ontvangt de deelnemer een geaccrediteerd erkend getuigschrift, indien:

  • er aan alle opdrachten is voldaan;
  • de toetsing met voldoende is beoordeeld;
  • de deelnemer ten minste 80% aan de thema module heeft deelgenomen.

Getuigschrift actueel houden
Om het getuigschrift van een thema module actueel te houden, is er één keer per jaar een terugkomdag, waar de deelnemer voor uitgenodigd wordt.

Inschrijving
Inschrijving voor de thema modules kan via de organisatie, maar ook individueel.


De opleiding/training/workshop kan ook verzorgd worden op locatie.

Dat spaart de organisatie tijd en reiskosten voor de medewerkers.

Heeft uw organisatie interesse en wilt u een programma dat is toegesneden op uw specifieke wensen en/of dat binnen uw organisatie wordt uitgevoerd en/of wordt geïntegreerd op inhoudelijk en beleidsmatig niveau, neemt u dan contact met ons op. In overleg ontwerpen we een programma die aansluit op uw situatie, waarbij er aandacht is voor de implementatie in uw organisatie.

Direct inschrijven? Klik dan hier! 

 

PTC De Vlindertuin

 

 

PTC De Vlindertuin
Module 1: Mentaal welbevinden 1

Module "Mentaal Welbevinden 1" is bedoeld voor alle zorgverleners, en geïnteresseerden die zichzelf willen ont-moeten, hun mogelijkheden willen verkennen en weer in contact willen komen met hun levensvreugde. Tijdens deze module word je uitgenodigd om op ontdekkingsreis te gaan in je levensverhaal, naar momenten die gevuld waren met vreugde en levenslust. Een waarlijk avontuur om je leven eens bewust te bekijken vanuit het oogpunt van de vreugde. Door de brede opzet geven we alle ruimte aan de gevoelens die tegenovergesteld zijn aan de levensvreugde, waardoor iedere deelnemer weet en voelt dat de geblokkeerde levensenergie weer stroomt (zie brochure).

"Ont-moet jezelf en vind je levensvreugde terug..."

LEES MEER

 

PTC De Vlindertuin

Module 2: Mentaal welbevinden 2

Module "Mentaal Welbevinden 2" is bedoeld voor alle zorgverleners,
en geïnteresseerden die de ander willen ontmoeten op alle niveaus van ons mens zijn. Oog, oor en hart hebben voor de identiteit en zingeving van de ander, is de basis van waaruit het (subjectieve) welbevinden van de ander door zorgverleners wordt bevorderd. Dit betekent aansluiten op het eigene van de ander, stilstaan bij het moment en bewust zijn van de eigen visie. Volop aandacht hebben voor de meer-dimensionaliteit, van het welbevinden (psychisch, existentieel en cultureel) van de ander. Door die goed te herkennen en er vervolgens op in te spelen, komt integrale zorg tot stand (zie brochure). 

"Ontmoet de unieke ander, die zichzelf wil zijn..."

LEES MEER


PTC De Vlindertuin

Module 3: Zorg rondom het levenseinde

De module "Zorg rondom het levenseinde", doet recht aan de gevoelens die tegenovergesteld zijn aan de levensvreugde, maar laat de mens in aanraking komen met de levensvreugde die in het hart aanwezig is. Deze module is bedoeld voor alle zorgverleners en geïnteresseerden die de ander willen ontmoeten op alle niveaus van ons mens-zijn. Dit betekent moedig zijn en jezelf durven spiegelen. Het gaat bij deze zorg om een grote mate van persoonlijke betrokkenheid, empathische zorg zoals: aandacht, nabijheid, liefde en intimiteit geven. Want zorg vóór heel de mens vereist ook zorg dóór heel de mens. Centraal staat de mens, de zorgvrager en de naasten net zo goed als de zorgverlener. Door dit eigen te maken en goed voor jezelf te zorgen komt integrale zorg tot stand (zie brochure).

"En dan hoor je dat je dood gaat..." 

LEES MEER

 

PTC De Vlindertuin

 

Module 4: Multiculturele zorg

De module "Multiculturele Zorg" is bedoeld voor alle zorgverleners en geïnteresseerden die de uitdaging durven aan te gaan om te werken vanuit individuele verschillen. Dit betekent aansluiten op het eigene van de ander, stilstaan bij het moment en bewust zijn van je visie. Vol interesse je openstellen voor de ander. Jezelf durven te spiegelen, openstaan voor uitdagingen en verrassingen. Het gaat bij deze zorg om aandacht, interculturele communicatie, het bieden van veiligheid en respectvol bejegenen van de ander. Door te leren goed om te kunnen gaan met individuele verschillen, zul je merken dat de aanwezigheid van meer culturen een verrijking is en noodzakelijk is om te komen tot integrale zorg (zie brochure). 

"De sleutel ligt in het creëren van dialoog..."

LEES MEER

 

PTC De Vlindertuin

 

Module 5: Complementaire zorg

De module "complementaire zorg", is bedoeld voor alle zorgverleners en geïnteresseerden, die iets willen toevoegen aan de gangbare zorg, vanuit de holistische mensvisie waarbij het multidimensionale menselijk wezen centraal staat. Complementaire zorg is gericht op het stimuleren van het zelfhelend vermogen en het bevorderen van ontspanning en comfort. Tijdens deze module maak je kennis met complementaire handelingen. Op praktische wijze en uit ervaringen, leer je wat complementaire zorg is en hoe deze methodisch kunnen worden toegepast in de alledaagse praktijk van de zorg. 


Je leert aanwezig te zijn in het contact met de mens en aandachtig handelingen toe te passen, die het comfort en het welbevinden van de mens kunnen verbeteren. Er wordt veel geoefend, zodat de vaardigheden eigen worden, waardoor je je zekerder voelt in de praktijk (zie brochure).

"Zachte zorg, zorg met aandacht..."

LEES MEER

 

PTC De Vlindertuin

 

Module 6: Energie en Energetische geneeswijze

De module "Energie en Energetische geneeswijze" is bedoeld voor alle zorgverleners en geïnteresseerden die de ander willen ontmoeten op alle niveaus van ons mens zijn. Mensen met een open geest, mensen die op ontdekkingsreis willen gaan naar een steeds groter wordend gebied, wat bekend staat als energie en energetische geneeswijze. Mensen die de moed hebben om de deur te openen naar begrip en acceptatie van het werken met energie en energetische geneeswijze in de traditionele benadering van zorg en die de dialoog durven aangaan (zie brochure). 

"Het niet geziene, leren zien, het onbegrijpelijke, leren begrijpen..."

LEES MEER

 

PTC De Vlindertuin

 

Module 7: Spirituele Zorg

De module "Spirituele Zorg" is bedoeld voor alle zorgverleners en geïnteresseerden, die op zoek zijn naar een nieuwe vorm van zorg, een zorg waarbij zowel het hoofd als het hart wordt aangesproken. Mensen, die als het ware op zoek zijn, naar een nieuw samengaan van wetenschap en spiritualiteit. Mensen die het hart hebben om de zoektocht naar de zingeving van het menselijk bestaan aan te gaan om te ontdekken dat spiritualiteit geen wereldvreemde bezigheid is, maar juist de kern van ons mens-zijn. Mensen die de spirit hebben om deze visie uit te dragen in de traditionele benadering van zorg en die de dialoog durven aan te gaan (zie brochure).

"Kenmerkend voor de DiaZorg..."

LEES MEER